Bu yazı ziyaretçilerimiz tarafından 1.968 defa okundu.

Difi Ventura Enduro Bot incelemesi

Difi Markası

Difi markası ülkemizde ahım şahım duyulmuş bir marka olmasa da uzun bir zamandır pazarda kendine pay bulmuş, sektörde 1960’dan beri hizmet veren (sitesine buradan ulaşabilirsiniz) Hollandalı bir firmadır. Firma’nın ürünleri kullanıcılar tarafından “Yüksek kaliteli” sınıfına alınmasa da, “Alt sınıf” yada “giriş seviyesi”, “başlangıç seviyesi” türünde olmayacak kadar kaliteli. Yani kısacası “Orta segment” olarak niteleyebiliriz. Hazır havalar ufaktan serinlemeye başlayıp, mevsimin yavaş yavaş kışa dönmeye başlamasıyla biniciler olarak bizler de gözümüzü kışlık ürünlere çevirmeye başlıyoruz. Durum böyle olunca biz de sizin için Difi markasının nispeten uygun fiyatlı ürünü olan Ventura model enduro botunu yazalım istedik.

Özellikleri Nedir?

  • Dış malzemesi; Deri, Nubuk ve Plastik
  • Membran; PU AeroTex (Su ve Rüzgar Geçirmez)
  • Astar; %100 Polyester
  • Taban; Kaymayan Vibram taban
  • Konfor; Topuk kısmında rahat hareket etmeyi sağlayan esnek paneller
  • Koruma; Kaval kemiği koruması, Bilek Koruması, Sertleştirilmiş parmak ucu

Motorcuların Kışlık Bot Derdi

Yaz / kış demeden motosiklet kullananların ortak problemi “kışlık bot” derdidir. Motosiklet botları ortalama 200 liradan başlayıp yukarılara doğru giden fiyat skalasına sahiptir. Dışarıda gördüğün adama sorduğunda tatminkar bir cevap veremeyebilir. Bu da bizi yanlış tercihe ve dolayısı ile boşa para harcamaya iter. Bu yüzden Difi’nin Ventura model botunu yazmadan önce şunu belirtmek isterim ki; ürünü geçen sene kış mevsiminin başında almıştım. Yani yazı hem bir ürün incelemesi hem de kullanıcı deneyimi tadında olsun istedim. Alacağımız botları sağda solda sorarak bir yere kadar varabiliyoruz. Mağazaya gidip denemek de bir yere kadar öneri sunabilir fakat mağazada “Suya dayanıklılık” olayını satıcıya sormak durumunda kalıyoruz. Kimse “yoğurdum ekşi” demez abi. Şöyle güzel, böyle güzel, çok rahat, esner zamanla derler bir alırsın ilk yağmurda evde çıkartıp içine balık koysan hayatını devam ettirir hayvan..

Bunun yanında “taş gibi” dedikleri botlar daha senesini doldurmadan o deri sandığınız kaplama partiküller halinde botu terk eder, ayağınızda böyle 5 yıllık ayakkabı edasıyla sırıtır ürün.. Yani bot olayı kask işi gibi değildir. (Kask inceleme yazıma buradan ulaşabilirsiniz) Kaskı alırsın ebat belli, marka belli, kaplama ve sağlamlık belli nispeten daha kolaydır. Bot öyle mi? Su alacak mı? Açılacak mı kenarlardan? Robokop gibi yürüyorum ne zaman yumuşar? ulan giydik ama misafirliğe gidiyoruz kokar mı? bir sürü derdi var anlayacağınız..

Kullanım Deneyimi

Kışlık botlarımın 3 yıllık kullanım sonunda ömrünü tamamlayıp su aldığı gün “Zamanı geldi” diyerek araştırmaya başladığım motosiklet botları içinden Difi Ventura modeli almamın altında birkaç sebep var aslında. Motosiklet botu için koyduğum kriterler..

Su Geçirmezlik

Benim için en başta önemli olan “Su geçirmezlik” bu kriter sadece botun membranı ile alakalı değil, uzunluğu da önemli çünkü kısa botlar (bilek üstü) dışarıdan su almasa bile araçların sıçrattığı ve üzerinizden süzülen suyu ayak bileklerinizden içeri alıyor. Uzun bot tercih etmenin bir diğer artısı ise kaval kemiği koruması daha iyi olmasıdır. Motor pantolonunuzun diz koruması ile birleştiğinde kaval kemiğinizi neredeyse tamamen kapatıyor. Su geçirmezlik kısmında “yeterli” olarak gördüğüm AeroTex membranı oldu çünkü 2009 yılından beri kullandığım yine Difi’nin yağmurluğu da aynı membranı kullanıyor ve hala su geçirmiyor. (Not: 4 Saatlik alabildiğine sağanak yağış altında geldiğim Çanakkale / İstanbul yolunda AeroTex yağmurluk su almıştı, Gore-Tex eldivenlerim de su almıştı. Yani membran ne olursa olsun bir noktadan sonra su alır..) Ventura botun membranı AeroTex olduğundan suya oldukça dayanıklı olacağını biliyordum. Geçtiğimiz kış boyu yağmur çamur giydim hiç su almadı. Su geçirmezlik konusunda oldukça başarılı.

Korumalar

Bir diğer kriter ise botun koruma düzeyidir. Korumalara önem vermeyeceksek, ayağınıza poşet sarıp üzerine spor ayakkabı giymek “su geçirmezlik” açısından oldukça yeterli olacaktır. Tamam görüntü hoş olmaz belki ama o kadar para vermemiş oluruz işte. Koruma işi önemli abi, bunu ayağımıza bir zeval gelmeden idrak etmemiz şart. Botta koruma olarak; iki bilek kemiği koruması, kaval kemiği koruması ve sertleştirilmiş parmak ucu koruması bulunuyor. Yürürken rahatsız etmeyen korumalar her ne kadar test etmemiş olsam da yeterli düzeyde gibi görünüyor.

Konfor

Motosiklet botu giyenlere dışarıdan baktığınızda “Robokop” gibi yürüdüklerini fark edersiniz. Difi Ventura da “Enduro” sınıfında uzun bir bot oluşundan dolayı ilk giydiğinizde “aslanım gel bi dakka sana tutunucam, yürümeyi unutttum galiba” diyecekmişsiniz gibi hissettirse de kısa sürede alışıyorsunuz zaten arka kısmında böyle bir hisse kapılmayın diye esnek paneller bulunuyor. Bu paneller sayesinde rahatça hareket edebiliyorsunuz (spor ayakkabı rahatlığı da beklemeyelim).

Havalandırma

Difi Ventura “kışlık” bir enduro bot, bu yüzden belki de tek sıkıntısı havalandırma konusudur. Öyle “efil efil eser mi acaba?” diye düşünmeyin çünkü ES-Mi-YOR! Boğucu bir bahar havasında (yazdan kışa geçerken) giydiğiniz zaman 30 dk sonra ayaklarınızı terletmeye başlıyor. Terleme = Ayak kokusu? diyenler için; Ayak kokusu sizin ayaklarınız ile alakalıdır daha çok. Günlük olarak ayaklarınızı yıkarsanız kolay kolay kokmaz. 1 yıl oldu botu kullanıyorum mesela botta herhangi bir koku yok. Mikro düzeyde hava alabilen yapısı sayesinde içi kolay koku yapmıyor. Kışın kullanımda terleme yapmayan bot su almadığı gibi soğuğa karşı da dayanıklı. Termal çorap ile birlikte giyildiğinde oldukça rahat ettiriyor.

Fiyat Nedir?

Ülkemizde satılan Marka/model botların 200 – 2000 lira arasındaki fiyat skalasında kendisine ortalarda yer buluyor 750 – 850 lira arasındaki bulunabilir fiyatı özelliklerine bakıldığında “Makul” denilebilecek düzeyde.

Artıları

  • Uzun oluşu
  • Su geçirmez oluşu
  • Soğuğa dayanıklı oluşu
  • Kaval kemiği koruması
  • Şık duruşu
  • Kolay giyilebilir / Çıkartılabilir olması
  • Nispeten uygun fiyatı

Eksileri

  • Yetersiz havalandırma (20+ derece yağmurlu havada terletiyor)
  • Nubuk oluşu bakım ve temizliği biraz zorlaştırıyor.

Sonuç

Fiyat performans olarak baktığımızda, 1 yıldır kullandığım Difi Ventura Enduro Bot 5 üzerinden 4 düzeyinde bir ürün. Alınır mı? Bence alınır..

Güvenli sürün..

[Toplam: 2   Ortalama: 5/5]

Yazıya yorum yapın