Bu yazı ziyaretçilerimiz tarafından 3.033 defa okundu.

Yağmurlu Havada Sürüş

Malum kış sezonu geldi çattı. Yağmurlu havalarda motosiklet sürmek bazısına göre keyifli bazısına göre ise sıkıcı ve tedirgin edici olabilir. Peki yağmurlu havada sürüş nasıl olmalı? nelere dikkat edilmeli? Şimdi gelin bu konuya değinelim.

Yağmurlu havada sürüş
Yağmurlu havada sürüş
1- Yağmurlu Havada Frenleme

Yağmurlu havada gerçekleşen kazaların büyük bir çoğunluğu hatalı frenlemeden kaynaklanmaktadır. Yağmurlu havalarda frenleme yaparken normalden daha yumuşak bir şekilde frenleme yapılmalıdır. Yağmurlu havalarda eğer motorunuzda lastiklerin kilitlenmesini engelleyen ABS yoksa ön fren kullanımınıza çok dikkat etmelisiniz. Islak zemin ve beraberindeki toz, pislik, çamur gibi etkenlerle yol kayganlaşır, kayganlaşan zeminde ise lastiklerin tutuşu zayıflar bu nedenle lastikleriniz daha çabuk kaymaya meyillidirler. Böyle havalarda arka freni daha fazla kullanmaya çalışın. fakat arka frenin duruş mesafenizi uzattığını da unutmayın! Kullanımı oranlamak gerekirse Ön %30 / Arka %70 oranında kullanmanızda fayda var. Zamanında durabilmek için geç frenleme yapmaktan kaçının.

2- Takip Mesafesi, Hız ve Hızlanma

Frenleme ile bağlantılı olan en önemli konu ise “takip mesafesidir” Normal hava ve yol koşullarında 2 saniye olması gereken takip mesafenizi iki katına yani 4 saniyeye çıkartın. Standart hava şartlarına oranla daha geç duracağınız için bu mesafe hayati önem taşımaktadır. Büyük araçların arkasına çok yaklaşmayın. Bu araçlardan gelen su görüşünüzü, arkasında oluşan hava boşluğu da dengenizi olumsuz yönde etkiler. Hızınız mümkün mertebe limitlerin altında olmalıdır. Aksi bir durumda (frenleme, ani yön değiştirme vb.) size hareket için zaman kazandıracaktır. Hızlanmalarda ani gaz açmalardan sakının. Ani gaz açmak, ıslak zeminlerde hızla tutuşu azaltıp savrulmaya yol açacağından hiç beklemediğiniz ve istenmeyen durumlara neden olabilir.

Yağmurlu havada sürüş
Yağmurlu havada sürüş
3- Lastik Seçimi ve Lastiğin Önemi

Lastikleriniz bu tür hava koşullarında başrol oynarlar. Bu yüzden doğru lastik seçimi oldukça önemlidir. Kış şartlarında motosiklet sürecek iseniz, kış gelmeden önce lastiklerinizi değiştirin. Kış gelmeden diyorum çünkü lastiklerin bir alışma dönemi vardır bu dönemi en azından yerler kuruyken geçmiş olursunuz. Yağmurlu havalarda su, yol ile lastiğin arasında katman oluşturarak tutuşu azaltır. Bu nedenle lastik alırken mutlaka su tahliye kanallarının iyi olmasına, kauçuk oranının fazla olmasına özen gösterin. Sertleşmiş, tarihi geçmiş, dişleri bitmiş lastiklerle yola çıkmayın. Aksi halde istemediğiniz birçok sürpriz sizi bekliyor olacak. Lastik basınçları da ayrıca kontrol edilmesi gerekilen bir etkendir. Tavsiye edilen basınçlar, Yakıt ve çekiş gücü arasında mükemmel bir denge oluştururlar. Kötü şişirilmiş lastikler asfalt ile daha fazla temas halindedirler ve daha fazla sürtünme ve daha az yakıt ekonomisi olacaktır. Fazla şişirilen lastiklerde ise sürtünme azalacak, daha iyi bir yakıt ekonomisi fakat daha düşük bir çekiş gücü olacaktır. Yağmurlu havalarda önerilen lastik basıncından 4 psi daha az hava basın, sürüş esnasında belki farkı hissetmeyeceksiniz ama yol tutuşunda bir miktar daha iyi olacaktır.

4- Aquaplanning / Hydroplanning’den kaçının

Su, yol ile lastikler arasında katman oluşturur demiştik. Yağmurda düşme vakalarında %99 oranla gerçekleşen budur. Motosiklet bir su katmanına girer ve kayar bu 1-2 sn sürer daha fazla değil. Fakat bu esnada motosiklet kendisine iletilen komutlara cevap vermez. Sürücü panikle tam o anda frene basar. Bu kaymayı daha da etkin hale getirmekten başka bir işe yaramaz. Mümkün mertebe su birikintilerinden uzak durun özellikle hızınız yüksekse veya virajda iseniz..

Yağmurlu havada sürüş
Yağmurlu havada sürüş
5- Pinlock Kullanımı

Yağmurlu havalarda genellikle ısı düşer. düşen ısı ile vizörlerde buğulanma görülür. Bu durum görüşü ve görüş mesafesini ciddi oranda azaltır. Yağmur damlacıkları görüşü oldukça kötü yönde etkileyeceği için vizörü sıklıkla silin. Kullandığınız eldivenlerin avuç kısmının yumuşak bir dokuya sahip olursa vizörü sildiğiniz zaman daha iyi bir görüş elde edersiniz. Buğu için mutlaka ama mutlaka pinlock bağlantısı bulunan kaskları tercih edin. Pinlock, özellikle kaskın yeterli havalandırma yapmadığı durumlarda oluşan buğulanma sorununa karşı ciddi derecede yardımcı olduğunu görürsünüz.

6- Diğer Sürücüler ve Yol Kontrolü

Trafikteki diğer büyük tehlike de diğer sürücülerdir. Özellikle yağmurlu havalarda sürücüler ayna kontrollerini yapıyor olsalar bile, yağmur damlalarından dolayı net bir görüş elde edemezler. Bu da sizi görünmez kılar. Böyle hava koşullarında, üzerinize mutlak suretle parlak renkli ve reflektörlü kıyafetler giymeye, farlarınızı açmaya, dönüşlerde sinyalizasyon kullanımına özen gösterin. Fren lambanızı ve sinyallerinizi yola çıkmadan kontrol edin. Yol ayrımı ve birleşimlerinde sağ şeritte kalmamaya özen gösterin. Çünkü son anda sapağa girmeye çalışan bir araç sapaktan önce size girme ihtimali taşır! Yola katılan araç da yol yerine size katılabilir.

Yağmurlu havada sürüş
Yağmurlu havada sürüş

Not : Yağmurlu hava koşullarında frenleme bakımından en güvenli motosikletler ABS’li motosikletlerdir. Motosiklet alırken bunu göz önünde bulundurun.

Umarım bir nebze bilgilendirici olmuştur. Sizin de tavsiyeleriniz varsa, yorum olarak yazabilir, yazıyı beğendiyseniz facebook ve twitter’da paylaşabilirsiniz.

Güvenli Sürüşler..

[Toplam: 8   Ortalama: 3.3/5]

Yazıya yorum yapın