Bu yazı ziyaretçilerimiz tarafından 4.120 defa okundu.

Dane Mando Gore-Tex Mont İncelemesi

Dane Mando Gore-Tex

Dane Mando Gore-Tex Tekstil Mont İncelemesi

Malum “Winter is coming” dediğimiz şu aylarda motosikletin rahatlığına iyice alışmış olmamız bizi “kışın da kullanırım ben” düşüncelerine sürüklüyor. Kullanalım da en büyük problem bizim için içliği giy, üstüne kalın kazak giy, montu giy bir de yağmur ihtimaline karşı yağmurluk giy.. Giymesi ayrı, çıkartması ayrı dert olan kıyafetler.. Bugün kıyafet konusunu ele alacağız. Alanında iyi işler çıkartan Dane firmasının Mando diye anılan modeli “Gore-Tex” özellikli montunu inceliyoruz.

“Dane” Markası

İskandinav dağlarından kopup gelen marka 28 ülke ile çalışmaktadır. Ülkemizde ise distiribütörlüğünü Motomax firması yapmaktadır. Fiyat performans açısından değerlendirildiği zaman ürünleri gayet yeterli ve verimli olan firma ülkemizde çok popüler olmasa da araştıran kesim tarafından bilinen bir markadır. (Firmanın sitesine buradan ulaşabilirsiniz)

Gelelim Ürünümüze

Kış aylarında motosiklet kullanmanın giyim konusunda sürücü tarafından istenmeyen iki durumu vardır. 1) “donuna kadar ıslanmak” ve 2) üşüyüp motor üstünde horon tepmek. Gore-Tex yapıda olan Dane Mando mont tamamı tekstil bir üründür.  Kısaca özellikleri;

  • Nefes alabilir, yağmur ve rüzgar geçirmez GORE-TEX z-liner.
  • Dış yüzeyde su ve çamur itici özelliği olan polymer uygulama.
  • Omuz ve dirsekler de POWERTECTOR marka CE onaylı korumalar.
  • Dirseklerde yükseklik ayarlı korumalar.
  • CE onaylı koruma ile değiştirebileceğiniz sırt koruma pedi.
  • Kolda ve omuzda 3M Schotchlite reflektif tüpler ve kaplamalar.
  • Çıkarılabilir termal astar.
  • Termal için DuPont ConfortMax ve CYNIX malzeme
  • 3 adet harici cep.
  • Kol genişlik ayarı
  • İç cepler
  • Labirent tipi fermuar yuvası ile su ve soğuğa karşı izolasyon.
  • Etek bölümü elastik kordon ile ayarlanabilir.

Performans

Mont üzerinize giydiğinizde termal içliği ile birlikte güzelce oturuyor. Oldukça kalın yapısı sizi soğuktan izole ediyor. Ön kısım fermuarlı ve cırtlı olması sayesinde sıkı bir şekilde kapanabiliyor. Uzun yapısı sayesinde özellikle bel kısmına gelen soğuğu gayet başarılı bir şekilde absorbe ediyor. Daha önce kısa mont kullanan biri olarak şunu söyleyebilirim ki; “nimettir abi, kullanınca kıymetini anlıyorsunuz..” Kolları geniş rahatça montu giyip çıkartabiliyorsunuz cırtlı olan kolları istediğiniz gibi ayarlayabiliyorsunuz. Bel kısmı da ayarlanabilir cırtlarla donatılmış, böylece üzerinizde çuval gibi bir görüntü oluşmuyor. En önemli kısımlardan biri de “Boyun” kısmıdır kışın.. Açık yakalı mont giydiğinizde oradan ciğerlere inen soğuğu düşündükçe ürperiyor insan.. Firma bu kısmı da atlamamış ve yine uzun bir yaka ile bizi karşılıyor. Kaskınızı, Buff’ınızı takıp boyun kısmını da kapattığınızda boynunuz, boğazınız üşümüyor.

Su Geçirmezlik

Yağmurda montunuz Gore-tex, Aero-Tex vb. su geçirmez özelliğe sahip değilse bir süre sonra (süre montunuzun yapısına göre değişir)  yağmur direk içinize yağıyor ve bu hiç hoş bir his değil. Hele ki montunuz deri mont ise, bir süre su almıyor fakat aldığında ise hem fazlaca ağırlaşıyor ve kuruması çok uzun zaman alıyor. Dane Mando Gore-Tex yapısı sayesinde su geçirmezlik konusunda oldukça başarılı.. Sağanak altında şehir içi ortalama 45 dk. lık sürüşlerde herhangi bir şekilde su almadı. Gore-Tex malzeme suya en dayanıklı malzemedir fakat tamamen su geçirmez değildir.! Tamamen naylon değilse her tekstil bir süre sonra su almaya başlar. Yani şunu düşünmeyin; “Abi ben Gore-Tex mont pantolon aldım buradan çıksam yağmurda taa Antartika’ya kadar giderim..” hayır abi.. gidemezsin.. Çünkü ıslanırsın.. Yağmurluklar bile bir yere kadar dayanıyor (tamamen naylon değilse). Fakat dedğim gibi yağmurluk taşımak istemiyorsanız şehir içinde veya şehirler arası (çok uzun mesafe değil) yağmura yakalanmanız durumunda gayet kuru ve keyifli yolculuk yapmanız için oldukça yeterli.

Havalandırma

İzolation Ventilation filan diye başlayarak çok afilli cümleler kurmak isterdim fakat montta havalandırma yok arkadaşlar. Neyi anlatayım? Yok yani bildiğin YOK! Tasarımcı o noktada sevgilisi ile mi tartıştı bilemiyorum ama yapmamış. İhtiyaç duymamış adam.. Montun en kötü özelliği belki bu.. Tamam “kışın napıcaksın abi havalandırmayı? Üşüyoruz reyiz” diyorsunuz da Bahar aylarında gündüz sıcak gece soğuk olduğu zamanlarda gündüz bu mont kullanılmıyor. Zira hamam seviyorsanız o ayrı.. Termali çıkartsanız da sıkışık trafiğin seyri seferi gibi sırtınızdan damlalar aşağı ilerliyor.

Isı Yalıtımı

Difi Mando modeli Gore-Tex montun termal ısı yalıtımı için kullanılan DuPont ConfortMax ve CYNIX malzemesi oldukça başarılı bir yalıtım sağlıyor. Mont özellikle Termal içliği ile birlikte kullanıldığında üşütmüyor. termal içliği takmak istemezseniz kış mevsiminin soğuğunda yeterli ısı korumasını sağlamayacaktır. Fakat ürünün bir kötü yönü de bu noktada ortaya çıkıyor. Termal içlik ön tarafından ekstra olarak çıt çıt, cırt yada fermuar ile kapatılmadığı için ön kısım (fermuarın olduğu noktalarda) soğuk havalarda soğuğu hissettiriyor. Yani cidden soğuk bir havada termal ile kullansanız dahi tam göğüs kafesinizin ortasında hafif bir soğukluk hissediyorsunuz.

Konfor ve Koruma

Termal içliği takılı olarak kullandığınızda hareketlerinizi kısıtlayacak yada sıkacak bir yapısı yok, gayet esnek ve şık bir duruşu var hatta mont üzerinizdeyken sizi daha yapılı da gösteriyor. Termal içliği çıkartıp baharlık bir kıyafetin üzerine giydiğiniz de ise üzerinize sanki yarım beden 1 beden büyükmüş gibi oluyor. Rahatsız edici boyutta değil ama zaten hem termal içlikle hem de termal içliksiz kalıp gibi üzerinize oturmasını beklemeyin. Tavsiyem Montu alacağınız zaman kışın giyeceğiniz bir kazak ile gidip termal içliği içindeyken deneyip vücudunuzu saran bir beden almanızdır. Montun görevi “kışlık” olduğundan önemli olan kışın üzerinizde sıkı sıkı durması. Korumaları oldukça geniş. yeterlilik seviyesi nedir test etmedim ama CE sertifikasına sahip. Dilerseniz korumalarını daha rahat ve performansı bilinen SAS-TEC korumalar ile değiştirebilirsiniz. Sırtta kalın bir Soft-Ped koruma ile geliyor. Ben KNOX marka koruma ile değiştirmiştim.

Sonuç Olarak
Artıları
  • Uzun yapısı ile bel kısmına gelen soğuğu önleme
  • Ayarlanabilir kol, bel ve boyun kısmı
  • Yeterli düzeyde reflektör
  • Su geçirmeyen 4 cep (Termal ile kullanıldığında)
  • Kolay ulaşılabilir dış cepler
  • Değiştirilebilir CE onaylı korumalar
  • Gore-Tex membran
  • Yüksek boyun bandı
Eksileri
  • Havalandırma bölmeleri yok
  • Termal içliğin önünü kapatmak için herhangi bir bağlantısı yok
  • Ön göğüs kısmında fermuarın olduğu yerde hafif soğuk hissettiriyor
  • Sırt koruması Soft-Pad olarak geliyor

Fiyat performans değerlendirmesi yaparak puanlayacak olursam. 1 yıldır kullandığım bu ürünü 10 üzerinde 7.8 olarak değerlendiririm. Kışlık olarak üretilen ürün; genel olarak misyonunu başarılı bir şekilde yerine getiriyor. Ön göğüste hissettirdiği soğukluk öyle aman aman değil ama diğer her yeriniz sıcak olduğu için dikkat ettiğinizde o bölgenin diğer bölgelere oranla hafif soğuk olduğunu anlıyorsunuz. Kış demişken bot inceleme yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Güvenli sürün..

 

[Toplam: 6   Ortalama: 3/5]

Yazıya yorum yapın