Bu yazı ziyaretçilerimiz tarafından 1.880 defa okundu.

Sistemin 5 Aşaması : VİTES

Sistemli Sürüş : 4. Aşama Vites

Sistemli motosiklet sürüşünün aşamaları olan bilgi, konum, hız konularını incelemiş ve detaylıca anlatmıştık. Geriye kalan vites ve ivmelenme konularından 4. aşama olan VİTES aşamasının ne demek olduğunu bu yazımızda anlatmaya çalışacağız. Öncelikle bu aşamanın otomatik şanzımana sahip motosikletler (Scooter) için işleri sürücünün yerine motosikletin hallettiğini söyleyebiliriz. Fakat işlerimiz halloluyor diye düşünüp bilmemek yada önemsememek olmaz diyerek konumuza dönüyoruz.

Vites Kullanımı

Öncelikle motosikletin bize optimum düzeyde tepkime verebilmesi için devir aralıklarını verimli kullanmayı öğrenmeliyiz. Optimum tepkime nedir? Optimum tepkime gaz kolunu çevirdiğinizde tıkanmadan yada boğulmadan azami şekilde hızlanabilmek ve aynı zamanda gazı bıraktığınızda motorun yeterli düzeyde kompresör yaparak hızınızı düşürmesidir. Bu devir aralığını nasıl bilebiliriz? Bu sorunun cevabı ise motosikletinizin çevirdiği redline denilen devir sayısını 2’ye bölmektir. Yani 11.000 devirde redline başlıyorsa motosikletin optimum devir aralığı 5.500 devirdir. Bu devir aralığı yakıt konusunda da size yakıt sarfiyatı sağlar. Bu devirden sonraki devirlerde motorunuz yakıt olarak artış göstermeye başlar. Vites kullanımını bu devir aralığında olacak şekilde ayarlayabilirsiniz.

Sistemin 5 Aşaması 4. Aşama Vites

Yavaşlama ve Durma

Tehlikeli bir durum ile başa çıkabilmek için her zaman hızımıza uygun viteste olmamız gerekir. Her frenlemenin son aşamasında blok vites küçültme ya da hızınız azaldıkça teker teker vites düşürerek uygun viteste yavaşlayın. Yüksek hızda blok şeklinde vites düşürmekten kaçının. Yüksek hızda blok şeklinde vites düşürmek kontrolü kaybetmenize neden olabilir. Kaygan yol zeminleri haricinde vitesi motosiklet freni amaçlı kullanmayın. Kaygan zeminlerde daha güvenli sürüş için vitesi küçülterek motosikleti yavaşlatabilirsiniz.

Virajlarda Vites Kullanımı

Daha önceki yazılarımızda bahsettiğimiz sistemin diğer aşamaları tam olarak uygulandığında viraja uygun hız ve hıza uygun vites ile girmiş olmanız gerekir. Motosikletin viraj pozisyonu ele alındığında (yatık) olan motosiklette virajda kaymayı ya da düşmeyi tetikleyecek unsurların başında yanlış kullanılan vites gelmektedir. Düşük süratte yüksek viteste olursanız bu; devir hızının düşmesine ve viraj çizginizi kaybetmeye hatta ve hatta tekrar gaz açtığınızda motorun silkelenmesine ve yeterli ivmeyi kazanamamanıza neden olur. Hızınızdan düşük bir viteste viraja giriyorsanız bu durum; motosikletin yüksek devir çevirmesine ve tepkilerinin agresifleşmesine yol açar. Yere tutunması düz yola göre azalan lastiklerin gaz açtığınızda gelen yüksek güce uymaya çalışarak kaymasına sebep olur. Gazı kapattığınızda ise ani yığılmalara ve yine viraj çizginizi kaybetmenize hatta düşmenize kadar gidebilen bir süreci tetikleyebilir. Bu sebeplerden ötürü viraja girmeden önce vitesimizi mutlaka ama mutlaka hızımıza uygun şekilde ayarlamamız gerekmektedir. Viraj içerisinde vites değiştirmek de benzer riskler doğuracağı için tavsiye edilmemektedir.

Sistemin 5 Aşaması 4. Aşama Vites

Son Olarak

Sistemli motosiklet kullanmak bir çok tehlikeyi önceden sezerek tehlikeye girmemeyi sağlar. Daha önceki konularda da bahsettiğimiz gibi sistem bütün olarak çalışır ve sıralamanın birinde hata olduğunda başa döner. Eğer yazımızı beğendiyseniz siz de arkadaşlarınız ile paylaşabilir, alttaki yorum kısmından görüşlerinizi bildirebilirsiniz. Bir sonraki yazıda görüşmek dileği ile,

Güvenli sürün..

 

[Toplam: 4   Ortalama: 4.5/5]

Yazıya yorum yapın