Bu yazı ziyaretçilerimiz tarafından 2.690 defa okundu.

Gaz Kullanma Becerisini Arttırmak

Gazı Kullanmak

Doğru viteste, gaz açmak hem motosikletin devrini hem de hızı artırır. Hıza göre çok yüksek bir viteste motosikletin devri yeterli tepkiyi veremez çünkü lastiklerden gelen yük fazladır. Daha küçük bir vitese takmak lastiklerden gelen yükü azaltır, motorun devrini artırır ve motosiklet daha hızlı gider. Gaz kesince ise tam ters etki olur, ivme azalır. Motor devrinin azalması ve silindirlerin hava sıkıştırması (kompresyon) motosikletin yavaşlamasına neden olur. Vites ne kadar düşükse, motosikleti yavaşlatıcı etkisi o kadar fazladır çünkü lastiğin her dönüşüne daha fazla silindir sıkıştırma miktarı düşer.

Demek ki uygun viteste gazı kullanmanın iki etkisi var;

  • Gaz verildiğinde hız artar.
  • Gaz kapatıldığında hız düşer.

İvme ve Motosiklet Dengesi

İvme, motosikletin iki lastiği arasındaki güç dağılımını değiştirir. Bir motosiklet ivme  kazandığında, ağırlık önden arkaya doğru hareket eder ve arka lastiği yere doğru bastırır. Böylece arka lastiğin yol tutuşu artar. İvme yitirirken bunun tersi olur ve ön lastiğin yolu kavraması artar.

Gaz Kullanim

Motosikletler ivme (hız) kazanıp kaybederken gaz kullanımına oldukça fazla tepki verirler. Bu tepkiler motosikletin gücüne göre size az yada fazla gelebilir. (Ölçüm motor gücü ile orantılı olarak hesaplanmıştır). Mevcut zeminin şartlarına ve lastiğin durumuna bağlı olarak gereğinden fazla gaz vermek eğer zeminde tutuş sağlıklıysa ön tekeri havaya kaldırabilir, tutuş zayıfsa arka lastiği kaydırabilir veya yoldan çıkmasına sebep olabilir. Bu durumların her ikisi de sürüş güvenliğini riske atan durumlardır. Gaz açarken lastiklerinizi, yol şartlarını ve en önemlisi kendi sürüş sınırlarınızı bilerek gaz açın.

Gaz Kolunu Gelişi Güzel Kullanmak

Gaz kolunun gelişi güzel kullanımı da iyi değildir. Çünkü, lastiklerinin yol tutuşunu olumsuz yönde etkiler. Gazı, soft (yumuşak) hareketlerle yani beceriyle açmalı ve kapatmalısınız. Motosikletin hızlanma özellikleri motosikletin büyüklüğü, verimi, güç-ağırlık oranına göre değişiklik gösterir. Aynı marka model motosikletlerin ağırlık faktöründen dolayı ivme kazanmaları farklılık gösterir. Bu durum MotoGP yarışlarında açıkça gözlemlenebilir. Kullandığınız motosikletin gaz tepkimelerini, hızlanma ve hız kaybetme (gaz kolunu bırakarak yavaşlama) sürelerini tanımaya özen gösterin. Bir çok viraj ve özellikle sollamalarda motorunuzun gaz tepkimesi ve hızlanma süreleri hayati önem taşır. Güvenli bir sollama yapmak motosikletin ivme kazanma yetisini doğru değerlendirmeye bağlıdır.

Gaz Kullanma Becerisi

Gazı ani açıp kapatmak gibi yapılacak keskin hareketler lastiğin yola tutunmasını azaltacak, dönüşlerde kontrolü zorlaştıracak, özellikle virajlarda çizginizin bozulmasına neden olacaktır. Hızınız ve oluşan tehlikeli bir duruma tepki verene kadar kat edilen mesafe birbirleriyle doğru orantılıdır. Hızlıyken durmak daha fazla zamanınızı alır ve eğer kaza yaparsanız, çarpışmanın etkisi oldukça fazla olur.

İvme kazanma (Hızlanma) Duyusu

Gazı gerektiği gibi kullanarak değişen yol ve trafik koşullarına göre hız değiştirmeye ivme kazanma duyusu denir. Bu çok önemli bir sürüş becerisidir ve her sürüş durumunda kullanılır: Yola çıkmak, hız kazanmak, yavaşlamak, sollamak, hız sınırlamalarına uymak, trafiği izlemek ve tehlikeleri değerlendirmek, çok dikkatli gözlem yapmayı, olacakları doğru olarak önceden tahmin etmeyi, hızı ve mesafeyi mantıklı olarak kestirmeyi gerektirir. Deneyim ve motosikletin neler yapabileceğinin iyi bilinmesi oldukça önem taşımaktadır.

ivme duyusu

İvme kazanma duyusu eksikliği ortak pek çok hataya neden olur. Bunlardan en önemlisi gereğinden sert fren yapmaktır. Örneğin bir kavşaktan çıkarken, önünüzdeki trafiği yakalamak ve hızınızı uydurmak için gaz kullanmalısınız. Trafiğin akışında ani bir durma olmadığını varsayarsak, fren kullanmamalısınız. Önce hızlanır,sonra önünüzdeki araçların hızına uymak için fren yaparsanız, ivme duyusunu gerektiği gibi kullanmıyorsunuz demektir. Aynı biçimde bir aracı sollarken, başka tehlikelerin olmadığını varsayarsak, tüm sollama boyunca gazı kullanarak hızı ayarlamak gerekir. Önünüzdeki aracı izlemek ya da doğru zamanlama yapmak için fren yaparsanız, bu koşulların gerektirdiği ivme miktarını yanlış hesaplamışsınızdır. İyi bir ivme duyusu gereksiz freni engeller ve aynı zamanda dengeyi artırır.

Motosikletler gaz kullanımına karşı oldukça duyarlıdır. Bu nedenle arkadaki aracın konumundan ve hızından emin olmanız gerekir. Kendi kendinize duracak yeterli mesafelerinin olup olmadığını kontrol edin. Yavaşlamadan önce arkadaki aracı “uyarmak için” fren lambalarınızı göstermelisiniz. Arkadaki aracın yeterince yavaşlayamayacağını düşünüyorsanız mutlaka bir kaçış planı yapmalısınız.

Fırsatınız olduğunda, bildiğiniz bir yolda fren yapmaktan çok ivme duyunuzu kullanarak motosiklet kullanın. Bunun, olayları önceden kestirmenize sağladığı katkıyı ve sürüşünüze kattığı uyumu fark edeceksiniz.

Güvenli Sürüşler..

[Toplam: 5   Ortalama: 4.2/5]

Yazıya yorum yapın